Gratis bezorgen en retourneren vanaf € 75,00 NL/BE/DE

Wat is het verschil tussen katoenen en linnen beddengoed?

Het verschil tussen katoenen of linnen beddengoed

Katoen of linnen?

Veel mensen slapen onder katoenen beddengoed. Wie heeft er geen katoenen dekbedovertrek van Ikea of de Hema in huis? Beddengoed van katoen is ook zacht, niet duur en verkrijgbaar in veel kleuren en dessins. Maar waarom zou je kiezen voor een linnen dekbedovertrek en niet voor katoen?

Het verschil no.1

Wat is het verschil tussen katoen en linnen?

Het verschil no 1: duurzaamheid

Het verschil tussen katoen en linnen begint al bij de groei van de plant. Katoen wordt gemaakt van een katoenplant en linnen wordt gemaakt van een vlasplant. De vlasplant groeit in de kustgebieden van Europa (Nederland, België, Frankrijk), de plant heeft weinig water nodig en geen pesticiden om goed te kunnen groeien. En daar zit het grote verschil als je het vergelijkt met katoen maar ook met andere textielsoorten. De katoenplant groeit in o.a. India, Oezbekistan, Bangladesh. Een katoenplant heeft heel veel water nodig, wordt bespoten met (vaak verboden) pesticiden en er wordt ook kunstmest gebruikt. Ook in het latere proces om het katoen te vervaardigen zijn veel chemicaliën nodig.

Het proces om linnen te maken is vele malen milieuvriendelijker. Weinig water, geen pesticiden en de gehele plant wordt verwerkt tot linnen. Er wordt niets weggegooid. Het proces is wel arbeidsintensiever, dat is ook de voornaamste reden dat linnen duurder is dan katoen of andere textielsoorten.

Het verschil no.2

Slapen onder linnen of katoen
Het verschil no. 2: Slaapcomfort

Linnen is een lichte stof, pluisvrij en kan meer vocht opnemen dan katoen zonder dat het stof zelf vochtig wordt. Dat is een groot voordeel, vooral voor mensen die veel transpireren. Linnen is ook sterker dan katoen. Het is een ventilerende stof, het voelt koel aan de zomer en warm in de winter. Je lichaam blijft op temperatuur waardoor je ook snel in slaap zult vallen.
Door de structuur van het stof gedijt huisstofmijt niet op linnen. Een ideale stof voor mensen en kinderen die allergisch zijn. Daarnaast is het ook antibacterieel, je hebt iedere dag het gevoel dat je in een fris gewassen bed stapt.
Beide stoffen voelen zacht en comfortabel aan.

Lees hier meer over de voordelen van linnen beddengoed

Het verschil no.3

Het wassen van linnen en katoen

Het verschil no. 3: Onderhoud

De wasvoorschriften verschillen van elkaar, zo kun je katoen op een hogere temperatuur wassen, waarbij je bij de eerste keren moet opletten dat je het niet te heet wast omdat het anders krimpt. Linnen daarentegen hoef (mag) je niet op een hoge temperatuur te wassen. Maximaal 40 graden. Was je het op een te hoge temperatuur, dan kunnen de vezels breken. Doordat linnen geen huisstofmijt bevat en antibacterieel is, krijg je je linnen beddengoed ook gewoon goed schoon op 40 graden. En op een lage temperatuur wassen is ook nog eens duurzaam!

Lees hier meer over het wassen van linnen beddengoed

Wat kies jij?

We love linnen

In het kort: Linnen is het meest milieuvriendelijke textielsoort ter wereld. Tijdens de groei (100 dagen) heeft de vlasplant weinig water nodig. Het gebruik van pesticiden is niet nodig. Daarnaast wordt de gehele plant verwerkt tot linnen, er is dus geen verspilling van materialen. In vergelijking met katoen zijn er nauwelijks chemicaliën nodig om het linnen te produceren. Het linnen is sterker dan katoen en gaat daardoor ook jarenlang mee (en blijft mooi!).

Kies jij voor katoen of linnen?

Er is dus echt wel een verschil tussen katoen en linnen zowel in slaapcomfort, duurzaamheid en onderhoud. Iedere stof heeft zijn eigen eigenschappen en uitstraling.

Beslis voor jezelf welke stof, uitstraling en eigenschappen het beste bij je passen. Katoenen of linnen beddengoed? Wat is je budget? Heb je een allergie of transpireer je veel? Is duurzaamheid belangrijk voor jou? Houd je van strak en netjes of stoer en exclusief? Allemaal issues die je in je keuze kunt meenemen!

linnen beddengoed in verschillende kleuren
roze linnen dekbedovertrek
linnen dekbedovertrekken in diverse kleuren
Inschrijven nieuwsbrief

No spam guarantee.

Updating…
  • Geen producten in je winkelwagen.